Contacteer ons Contacteer ons
Condens op ramen oplossen of voorkomen? Onze 3 tips:

Wanneer de winter in het land is worden de dagen kouder en vaak ook natter. En dus maken we het binnen wat gezelliger en vooral warmer. Het ideale recept voor condens op ramen.

Maar, waar komt die condens eigenlijk vandaan? En vooral, kan je er iets aan doen? Kan je condens op je ramen voorkomen? Kan je het probleem misschien zelfs helemaal oplossen? In deze blogpost geven we je graag een antwoord op al die vragen.

Condens op je ramen

Hoe ontstaat condens?

Wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten groot is, ontstaat er vaak condens op de ramen, vooral tijdens koude periodes. Deze condensatie kan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de ramen optreden. Condensatie aan de buitenkant van de ramen is meestal een teken dat de ramen goed isoleren en hoeft geen probleem te vormen. Echter, wanneer er condensatie optreedt aan de binnenkant van de ramen, kan dit duiden op een teveel aan vocht in huis en kan dit leiden tot vochtproblemen, schimmelvorming en zelfs gezondheidsproblemen.

Hoe kun je condens op ramen oplossen en voorkomen?

 • Ga op zoek naar mogelijk oorzaken van de hoge luchtvochtigheid.
  Het is aan te raden om op zoek te gaan naar mogelijke oorzaken van een hoge luchtvochtigheid in huis. Een gemiddeld gezin van 4 personen produceert namelijk dagelijks tot 12 liter vocht, bijvoorbeeld tijdens het koken of douchen, of gewoon door te ademen. Het is belangrijk om te controleren of dit vocht voldoende wordt afgevoerd uit de woning en of er voldoende luchtdoorstroming is. Het verbeteren van de ventilatie kan hierbij helpen.
 • Hoe goed is je woning geïsoleerd? 
  Is ze misschien te goed geïsoleerd waardoor natuurlijke luchtstromen bijna onmogelijk zijn geworden?  Of te weinig? Heeft jouw oude woning misschien nog geen hoogrendements- of superisolerend glas? Daarin investeren is dan zeker de moeite waard. Door de betere isolatiewaarde van het glas, krijgt condens op je ramen immers minder een kans.
  Voorzie zeker ook een van onze ventilatieoplossingen zodat vochtige binnenlucht uit je woning kan verdwijnen. In een goed geïsoleerde woning is dat trouwens evenmin een overbodige luxe.
 • Wordt je woning voldoende geventileerd?
  Gebrek aan ventilatie is vaak dé hoofdoorzaak van condensvorming. Zonder voldoende frisse luchtstromen krijgt vocht immers geen kans te verdampen. Een degelijk ventilatiesysteem zorgt voor een constante luchtdoorstroming en biedt dus een oplossing.

Platteau Ramen helpt je graag.

Voldoende ventileren is dus dé oplossing om condens op ramen te voorkomen of op te lossen. Bij Platteau Ramen hebben we een heel gamma ventilatieoplossingen voor alle systemen. Wat je ook verkiest, Platteau Ramen heeft de oplossing.

Wil je graag meer informatie over onze oplossingen? Aarzel dan vooral niet ons te contacteren. Of kom gewoon langs in een van onze toonzalen in Dendermonde of Ternat. We staan je graag bij met raad en daad.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.