Contacteer ons Contacteer ons
Condens op je ramen oplossen of voorkomen: 3 tips

3 tips om condens op je ramen op te lossen.

De winter is in het land. Buiten is het koud en vaak ook nat en dus maken we het binnen gezellig en vooral ook warm. Het is het ideale recept voor condens op je ramen.
Maar, waar komt die condens eigenlijk vandaan? En vooral, kan je er iets aan doen? Kan je condens op je ramen voorkomen? Kan je het probleem misschien zelfs helemaal oplossen? In deze blogpost geven we je graag een antwoord op al die vragen.

Condens op je ramen

Hoe ontstaat condens?

Condens op je ramen ontstaat wanneer het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur groot is, meestal in koude perioden dus. Het kan zowel aan de binnen- als de buitenkant van je ramen.
Aan de buitenkant toont het vooral aan dat je glas goed isoleert maar een probleem is het niet. Dat is het wel wanneer condensatievorming optreedt aan de binnenkant van je ramen. Het wijst immers op te veel vocht in huis en dat kan leiden tot vochtproblemen, schimmelvorming en zelfs gezondheidsproblemen.

Hoe kan je condens op je ramen oplossen of voorkomen? 3 tips.

 • Ga op zoek naar mogelijk oorzaken van de hoge luchtvochtigheid.
  Een gezin van 4 personen produceert dagelijks tot 12 liter vocht. Bij het koken bv. of wanneer je een douche neemt, door te ademen… Wordt al dat vocht voldoende afgevoerd in jullie woning? Is er voldoende luchtdoorstroming in de woning? Zorgen voor extra ventilatie kan daarbij helpen.
 • Hoe goed is je woning geïsoleerd? 
  Is ze misschien te goed geïsoleerd waardoor natuurlijke luchtstromen bijna onmogelijk zijn geworden?  Of te weinig? Heeft jouw oude woning misschien nog geen hoogrendements- of superisolerend glas?
  Daarin investeren is dan zeker de moeite waard. Door de betere isolatiewaarde van het glas, krijgt condens op je ramen immers minder een kans.
  Voorzie zeker ook een van onze ventilatieoplossingen zodat vochtige binnenlucht uit je woning kan verdwijnen. In een goed geïsoleerde woning is dat trouwens evenmin een overbodige luxe.
 • Wordt je woning voldoende geventileerd?
  Gebrek aan ventilatie is vaak dé hoofdoorzaak van condensvorming. Zonder voldoende frisse luchtstromen krijgt vocht immers geen kans te verdampen. Een degelijk ventilatiesysteem zorgt voor een constante luchtdoorstroming en biedt dus een oplossing.

Platteau Ramen kan je helpen.

Voldoende ventileren is dus dé oplossing om condens op je ramen te voorkomen of op te lossen. Bij Platteau Ramen hebben we een heel gamma ventilatieoplossingen voor alle systemen. Wat je ook verkiest, Platteau Ramen heeft de oplossing.
Wil je graag meer informatie over onze oplossingen? Aarzel dan vooral niet ons te contacteren. Of kom gewoon langs in een van onze toonzalen in Dendermonde of Ternat. We staan je graag bij met raad en daad.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.