Contacteer ons Contacteer ons
Energie besparen in huis: wat kan ik doen?

Je energieverbruik neemt elke keer een flinke hap uit je budget. Tegenwoordig vliegen de prijzen de lucht in. Gelukkig is het helemaal niet moeilijk je energiefactuur wat naar beneden te trekken. Met kleine en grote aanpassingen aan je huis, gedrag en gewoonten kun je vrij makkelijk al heel wat uitsparen op je energiefactuur. Wil je energie besparen? Een klein overzicht van tips die echt werken.

Structurele aanpassingen aan je huis

Investeren in energiebesparing? Aanpassingen aan je huis zijn meestal wat ingrijpender, maar ze hebben des te meer invloed op je energieverbruik op lange termijn.

Vaak is het hier een kwestie van beter isoleren, en dat kan op verschillende manieren:

  • Dak-, muur- en vloerisolatie kan je energiefactuur al met de helft terugdringen
  • Zuinige beglazing en/of buitenschrijnwerk: denk aan dubbele beglazing met hoogrendementsglas en meerkamerprofielen

tips om energie te besparen

Nieuwe profielen: noodzakelijk om energie te besparen?

Wanneer kies je voor nieuw buitenschrijnwerk? En wanneer niet? Soms is vervangen misschien beter dan volledig vernieuwen. Alles hangt af van wat je nu hebt.

  • Is je huidige schrijnwerk (licht) beschadigd, maar heeft het een lage U-waarde? Dan is mogelijk voordeliger om te herstellen.
  • Is je bestaande schrijnwerk met dubbele beglazing al voldoende winddicht? Een upgrade naar hoogrendementsglas kan je warmteverlies aanzienlijk verlagen.
  • Merk je veel warmteverlies en ligt de U-waarde hoog? Waarschijnlijk zijn je ramen, deuren of ander buitenschrijnwerk niet meer volgens de norm. Een investering in nieuwe ramen, deuren of … kan soelaas bieden – en heb je zo terugverdiend.

Kleine aanpassingen

Veel kleine beetjes maken groot. Met een paar kleine gewoontes en aanpassingen aan je huis raak je al een heel eind verder. Naast energiezuinige apparaten en LED-lampen kun je bijvoorbeeld:

  • Je ventilatiesysteem efficiënt gebruiken: propere lucht is niet te vochtig maar ook niet te droog, en vraagt minder energie om warm te houden.
  • Rolluiken en/of gordijnen dichtdoen wanneer het kouder wordt buiten. Het isolerende effect daarvan valt niet te onderschatten!
  • Een slimme thermostaat nuttig gebruiken – en eventueel een graadje lager zetten.

In onze blogpost rond ‘Tips energie besparen‘ vind je nog enkele kleine tips die je op weg helpen!

Twijfel je of je buitenschrijnwerk aan vervanging toe is, en of je daarmee kunt energie besparen in huis? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies op maat van jouw situatie.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.