Contacteer ons Contacteer ons
Nieuwe ramen: hoe kies je ze in 3 stappen?

Het kiezen van nieuwe ramen kan een uitdagende taak zijn, of je nu aan het renoveren bent of een nieuw huis bouwt. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste punten die je in overweging moet nemen bij het kiezen van nieuwe ramen.

In principe hangt de keuze voor nieuwe ramen af van drie zaken. Allereerst is er het budget. Hoeveel ben je bereid uit te geven aan de aankoop van de ramen? Daarnaast zijn er de prestaties van de ramen. Wil je dubbele of driedubbele beglazing, of zijn akoestische isolatie en extra inbraakveiligheid belangrijk voor jou? Tot slot speelt het uitzicht van de ramen een rol. Welke stijl, kleur of afwerking heb je voor ogen?

1. Bepaal je budget

De prijs van je ramen hangt grotendeels af van het soort raam dat je kiest. Meestal zijn aluminiumramen duurder dan pvc-ramen.

Vooraleer je nieuwe ramen koopt, maak je best uit hoeveel je kunt (of wilt) uitgeven bij de aankoop. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Leg je in het begin meer centen op tafel voor driedubbel glas, om dan later kosten uit te sparen aan onderhoud en energie?
  • Is verhoogde inbraakveiligheid de meerprijs waard in jouw situatie?
  • Zou akoestisch glas je een betere nachtrust bezorgen, nu je aan een drukkere straat woont?

Indien je renoveert, check je best ook of je recht hebt op premies! Als je nieuwe ramen kiest voor je woning, appartement of ander gebouw, kom je mogelijks in aanmerking voor een renovatiepremie van de Vlaamse Overheid. Meer informatie over de renovatiepremie en de voorwaarden lees je in onze blog.

Welke ramen kopen?

2. Onderhoud, isolatie en robuustheid

Moderne pvc-ramen zijn net zo robuust en goed isolerend als hun tegenhangers van aluminium. Beide typen ramen zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. Bovendien zijn ze allebei zeer recyclebaar. Hoewel aluminium over het algemeen beter bestand is tegen verschillende weersomstandigheden vanwege het feit dat het geen vocht opneemt als metaal, gaan beide typen ramen tientallen jaren mee.

Bij Platteau Ramen werken we voornamelijk met pvc GEALAN S 9000 en aluminium RT 72 HI+.

3. Uitzicht en vorm

Natuurlijk willen we ook graag dat onze ramen er goed uitzien. In België zijn pvc-ramen erg populair vanwege hun betaalbaarheid. Vooral bij renovaties zijn ze vaak de eerste keuze vanwege de afgeronde en zachte afwerking en de ruime keuze aan kleuren, die doet denken aan de warme, klassieke uitstraling van houten ramen die je bij oudere huizen ziet.

Als je een meer moderne en verfijnde uitstraling wilt, dan is aluminium misschien meer iets voor jou. Aluminium ramen zijn verkrijgbaar in alle mogelijke RAL-kleuren en de verflaag dient meteen als bescherming voor de raamkozijnen zelf.

Dus, welke nieuwe ramen kiezen? In het kort:

  • Als je een beperkt budget hebt, kies pvc. Ze isoleren uitstekend, zijn uiterst inbraakveilig en onderhoudsvriendelijk en passen in elke woning.
  • Heb je liever een modernere, meer verfijnde en grote raampartijen met ruimte voor architecturale hoogstandjes? Kies dan aluminium.

Twijfel je nog over je raamkeuze? Neem gerust contact op met Platteau Ramen voor vrijblijvend advies.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.