Contacteer ons Contacteer ons
Nieuwe ramen kiezen in 3 stappen

Kiezen voor nieuwe ramen: hoe doe je dat? Of je nu renoveert of bouwt, nieuwe ramen kiezen is niet altijd eenvoudig. Waarmee hou je zoal rekening? In dit artikel nemen we de belangrijkste punten even onder de loep.

Nieuwe ramen kiezen hangt in principe af van een drie zaken:

  • Je budget: hoeveel kun je uitgeven aan de aankoop?
  • De prestaties van je ramen: dubbele of driedubbele beglazing, akoestische isolatie of extra inbraakveiligheid?
  • Het uitzicht van je ramen: welke stijl, kleur of afwerking?

1. Bepaal je budget

De prijs van je ramen hangt grotendeels af van het soort raam dat je kiest. Meestal zijn aluminiumramen duurder dan pvc-ramen.

Vooraleer je nieuwe ramen koopt, maak je best uit hoeveel je kunt (of wilt) uitgeven bij de aankoop. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Leg je in het begin meer centen op tafel voor driedubbel glas, om dan later kosten uit te sparen aan onderhoud en energie?
  • Is verhoogde inbraakveiligheid de meerprijs waard in jouw situatie?
  • Zou akoestisch glas je een betere nachtrust bezorgen, nu je aan een drukkere straat woont?

Indien je renoveert, check je best ook of je recht hebt op premies! Als je nieuwe ramen kiest voor je woning, appartement of ander gebouw, kom je mogelijks in aanmerking voor een renovatiepremie van de Vlaamse Overheid. Meer informatie over de renovatiepremie en de voorwaarden lees je in deze blog.

Welke ramen kopen?

2. Onderhoud, isolatie en robuustheid

Als het op robuustheid en isolatiewaarde aankomt, verschillen moderne pvc-ramen weinig van hun tegenhanger uit aluminium. Beide types zijn robuust, onderhoudsvriendelijk en goed isolerend.

Beide types zijn ook bijzonder onderhoudsvriendelijk en gaan tientallen jaren mee. Ook qua recycleerbaarheid scoren ze allebei erg goed. Aluminium is over het algemeen iets beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Omdat het een metaal is, neemt het geen vocht op. Aluminium schrijnwerk zet dus niet uit bij vochtig weer.

Bij Platteau Ramen werken we voornamelijk met pvc GEALAN S 9000 en aluminium RT 72 HI+.

3. Uitzicht en vorm

Het oog wil ook wat, natuurlijk. In België zijn pvc-ramen populairder omwille van hun prijsvriendelijkheid. Bovendien zijn ze doorgaans de eerste keuze bij renovatiewerken: de ronde, zachte afwerking en ruime keuze aan kleuren doet heel erg denken aan de warme, klassieke look van houtramen die je bij oudere huizen terugvindt.

Ga je voor een moderne, verfijndere look? Dan vind je wellicht je gading in aluminium. Daarnaast zijn aluminiumramen beschikbaar in alle mogelijke RAL-kleuren. De verflaag vormt trouwens meteen ook een cruciale beschermlaag voor je raamkozijnen zelf.

Dus, welke nieuwe ramen kiezen? In het kort:

  • Als je een beperkt budget hebt, kies pvc. Ze isoleren uitstekend, zijn uiterst inbraakveilig en onderhoudsvriendelijk en passen in elke woning.
  • Heb je liever een modernere, meer verfijnde en grote raampartijen met ruimte voor architecturale hoogstandjes? Kies dan aluminium.

Twijfel je nog over je raamkeuze? Neem gerust contact op met Platteau Ramen voor vrijblijvend advies.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.