Contacteer ons Contacteer ons
Nieuw buitenschrijnwerk? Check je recht op renovatiepremies! (update december 2020)

Renoveer je binnenkort en wil je je buitenschrijnwerk onder handen nemen? Onder bepaalde voorwaarden kun je een premie tot 30% terugkrijgen op je renovatiefactuur. Al controleer je best even goed of je in aanmerking komt voor een renovatiepremie voor buitenschrijnwerk, vooraleer je aan de slag gaat. Kun je bij elke soort renovatie een premie aanvragen? En wanneer kom je in aanmerking? In dit artikel zetten we enkele belangrijke punten op een rijtje.

Premies op buitendeuren en gevelramen

De Vlaamse Overheid onderscheidt vier categorieën van renovatiewerken die in aanmerking komen voor premies. In dit artikel concentreren we ons voornamelijk op categorie 3: renovaties van buitenschrijnwerk. Als je renovaties doet aan buitendeuren en gevelramen, kun je een renovatiepremie krijgen die tot 30% van je factuurbedrag terugbetaalt.

Onder de categorie buitenschrijnwerk vallen ook rolluiken en bepaalde afwerkingen aan de binnen- en buitenkant van je ramen, op voorwaarde dat ze gebeurden wanneer je nieuwe ramen of deuren plaatste.

Ook belangrijk: vanaf 1 september 2019 moet de warmtegeleidingscoëfficient of U-waarde gelijk aan of minder dan 1 zijn. Wat niet in aanmerking komt, zijn garagepoorten, veranda’s, schilderwerken en werken die alleen de beglazing vernieuwen.

Renovatiepremie voor plaatsen van ramen

Andere voorwaarden

Om een renovatiepremie voor buitenschrijnwerk te mogen ontvangen, hou je best rekening met nog een aantal andere voorwaarden. Zo moet het pand op de datum van de aanvraag minimaal 30 jaar oud zijn. Je kunt ook alleen een aanvraag indienen voor een woning die je zelf bewoont als hoofdverblijfplaats op het moment van je aanvraag.

Andere voorwaarden om in aanmerking te komen voor een renovatiepremie:

  • Als je de premie in 2021 aanvraagt, mag je in 2019 niet meer verdiend hebben dan:
    • € 44.160 als alleenstaande
    • € 63.090 als alleenstaanden met één persoon ten laste (te verhogen met € 3.540 per bijkomende persoon ten laste)
    • € 63.090 als gehuwde of samenwonende (te verhogen met € 3.540 per persoon ten laste)
  • Je mag geen andere eigendommen hebben
  • Je mag maar twee aanvragen doen in een periode van tien jaar
  • Je mag in die periode maar één keer een aanvraag doen voor een renovatie binnen eenzelfde categorie

Premie voor hoogrendementsbeglazing

Plaats je alleen hoogrendementsbeglazing? Vanaf 2021 kom je in aanmerking voor een premie van € 16 per m².

Hoe een renovatiepremie voor buitenschrijnwerk aanvragen?

Je kunt je aanvraag indienen van zodra de werken af zijn, en tot twee jaar na de factuurdatum. Momenteel kun je je aanvraag voor een renovatiepremie voor buitenschrijnwerk enkel op papier indienen. Daarvoor heb je het ingevulde formulier nodig dat je kunt downloaden op de site van de overheid, vergezeld van een kopie van je facturen.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.