Contacteer ons Contacteer ons
Rolluiken reinigen en onderhouden: hoe doe je dat?

Rolluiken geven je niet alleen warmte en privacy, ze beschermen je huis tegen allerlei weersomstandigheden. Daarom is het cruciaal om ze regelmatig te onderhouden. Hoe doe je dat? En hoe vaak moet je rolluiken reinigen? Lees het hier.

Waarom rolluiken reinigen?

Rolluiken zorgen voor bescherming, privacy en isolatie. Omdat er veel bewegende delen aan zitten, is regelmatig onderhoud cruciaal om een lange levensduur te garanderen. Slijtage is dus enigszins onvermijdelijk- maar met slim en regelmatig onderhoud kun je die slijtage tot een minimum beperken. Zo blijven je rolluiken jarenlang in topvorm!

Hoe vaak moet je rolluiken reinigen?
Hangt ervan af. Een goeie maatstaaf is twee keer per jaar. Afhankelijk van waar je woont, is het verstandig om ze zelfs nog vaker te reinigen: in bosrijke omgevingen of aan de zee verzamelt zich meer stof en vuil. Belangrijk dus om alles netjes te houden!

Rolluiken schoonmaken tipsHoe rolluiken reinigen?

Eén woord: zacht. Gebruik een zachte, niet-schurende spons. Vermijd daarnaast agressieve of bijtende producten – die beschadigen de beschermende laklaag. Bleekwater is geen goed idee!

Wrijf je rolluiken voorzichtig schoon met wat water erbij en dep nadien droog met een zachte doek (bijvoorbeeld microvezel). Door te drogen behoud je de glans van je rolluiken.

Andere onderhoudstips

Hoe kun je de levensduur van je rolluiken verlengen? Enkele algemene tips:

  • Wanneer je begint je rolluiken te reinigen, zorg er dan voor dat ze volledig dicht zijn.
  • Hetzelfde geldt bij slecht weer: halfopen rolluiken lopen immers sneller schade op bij sterke wind of regen.
  • Bij aanhoudende vrieskou en vocht kunnen (delen van) je rolluiken vastvriezen. Het beste is om je rolluiken dan niet te forceren en te wachten tot de temperatuur buiten een beetje stijgt.
  • Bij manuele rolluiken – die je bedient met een lint – is het overigens heel belangrijk dat je altijd loodrecht tegenover de oproller staat. Op die manier beperk je wrijving tot een minimum en gaan je rolluiklinten een stuk langer mee.

Op zoek naar kwaliteitsvolle rolluiken? Bij Platteau Ramen helpen we je graag verder met een oplossing op maat. In ons aanbod vind je verschillende types: inbouw-, opbouw- en voorzetrolluiken, zowel manueel als elektrisch (en zelfs draadloos!). Check ons aanbod rolluiken voor alle informatie. Graag meteen een gratis offerte? Neem nu contact op!

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.