Contacteer ons Contacteer ons
Ventileren kun je leren: welke ventilatiesystemen zijn er?

Wie leeft, vervuilt. Je kookt, je doucht of … je ademt. Alles wat je binnenshuis doet, vult de lucht met CO2, vocht en allergenen. Het probleem? Leven in “slechte lucht” kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid op lange termijn. Belangrijk dus om die slechte lucht voldoende af te voeren – en om verse lucht aan te voeren. Goeie ventilatie kan je daarbij helpen. Welk ventilatiesysteem kiezen? Een overzicht.

Verluchten versus ventileren

Laten we eerst een duidelijk onderscheid maken. Ventileren is niet hetzelfde als verluchten:

  • Verluchten is intens. Alles in een keer. Bijvoorbeeld: ’s ochtends je slaapkamer verluchten of na een schoonmaakbeurt alle ramen even openzetten.
  • Ventileren is – in een ideale wereld – constant. Rustig, maar gestaag: iets wat je alleen met een goed ventilatiesysteem kunt bereiken.

Goed verluchten is cruciaal voor een gezond binnenklimaat – dat staat buiten kijf. Maar het is vaak niet voldoende. Om je binnenlucht gezond te houden, moet je constant verse lucht toevoeren en slechte lucht afvoeren. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een continue luchtverversing – en dus een beter binnenklimaat in elke leefruimte.

Een goeie afzuiging zorgt voor een beter binnenklimaatDe vier ventilatiesystemen

De Belgische wetgeving onderscheidt vier ventilatiesystemen, afhankelijk van de toe- en afvoer van lucht:

  • Systeem A: natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer
  • Systeem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
  • Systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
  • Systeem D: mechanische toevoer en mechanische afvoer

Systeem A werkt volledig natuurlijk: met roosters en een (meestal verticale) afvoer creëer je een natuurlijke luchtstroom. Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van weer en wind: weinig wind belemmert je toe- en afvoer, terwijl veel wind misschien voor vervelende tocht zorgt.

Tussenin zitten systemen B en C. Beide bieden je een pak meer controle dan de volledig natuurlijke variant, al vragen ze meer onderhoud en heb je mogelijk meer last van temperatuurverlies.

Aan het andere einde van het spectrum zit systeem D: volledig mechanische ventilatie. Daarbij heb je maximale controle over de toe- en afvoer van lucht, al dan niet met warmterecuperatie en akoestische isolatie. Een nadeel is dan wel het grotere prijskaartje.

Renoveer je? Check zeker of je recht hebt op een renovatiepremie van de Vlaamse Overheid. Lees hier meer over de voorwaarden voor renovatiepremies voor buitenschrijnwerk.

Van klassiek tot onzichtbaar

Afhankelijk van het systeem, heb je verschillende toepassingen. Bij Platteau Ramen kun je drie soorten ventilatiesystemen kiezen:

  • Klassieke kleproosters, in grootte aangepast naargelang de gewenste intensiteit. Meestal in je buitenschrijnwerk zelf ingewerkt – en dus een goeie keuze bij renovaties.
  • Screenvents: een combinatie van zelfregulerende ventilatiekleppen en zonnewering. Mogelijk ook thermisch onderbroken.
  • Invisivents. De naam zegt het zelf: een nagenoeg invisibel, onzichtbaar rooster langs je ramen en deuren. Thermisch onderbroken, zelfregelend en mogelijk ook akoestisch isolerend. Het neusje van de zalm, maar vooral zinvol wanneer er een uitsparing voorzien is.

Welk ventilatiesysteem kun je kiezen? Alles hangt af van jouw situatie. Een nieuwbouwwoning, -appartement of -kantoor geeft je iets meer vrijheid dan een renovatieproject. Je kunt vooraf immers je uitsparingen inplannen. Twijfel je nog wat de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust even contact op met Platteau Ramen. We kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.