Contacteer ons Contacteer ons
Ventilatiesysteem huis: de soorten op een rij

Wie leeft, vervuilt. Je kookt, je doucht of … je ademt. Alles wat je binnenshuis doet, vult de lucht met CO2, vocht en allergenen. Het resultaat? Leven in “slechte lucht” kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid op lange termijn. Belangrijk dus om die slechte lucht voldoende af te voeren – en om verse lucht aan te voeren. Een goed ventilatiesysteem huis kan je daarbij helpen. Ventileren kun je leren!

Verluchten versus ventileren

Laten we om te beginnen een duidelijk onderscheid maken: ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Verluchten gebeurt intensief en in één keer, bijvoorbeeld door ’s ochtends je slaapkamer te luchten of na het schoonmaken alle ramen open te zetten. Ventileren daarentegen is in een ideale wereld constant, rustig maar gestaag. Dit is iets wat alleen mogelijk is met een goed ventilatiesysteem.

Hoewel goed verluchten cruciaal is voor een gezond binnenklimaat, is het vaak niet voldoende. Om de luchtkwaliteit binnenshuis gezond te houden, is het nodig om voortdurend verse lucht aan te voeren en slechte lucht af te voeren. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een continue luchtverversing en dus voor een beter binnenklimaat in elke leefruimte.

Een goeie afzuiging zorgt voor een beter binnenklimaatDe vier ventilatiesystemen voor in huis

De Belgische wetgeving onderscheidt vier ventilatiesystemen, afhankelijk van de toe- en afvoer van lucht:

  • Systeem A: natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer
  • Systeem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer
  • Systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
  • Systeem D: mechanische toevoer en mechanische afvoer

Systeem A maakt gebruik van roosters en een (meestal verticale) afvoer om een natuurlijke luchtstroom te creëren. Dit werkt volledig op een natuurlijke manier, maar het nadeel is dat je afhankelijk bent van het weer en de wind. Bij weinig wind kan de toe- en afvoer belemmerd worden en bij veel wind kan er tocht ontstaan.

Systemen B en C zitten tussenin. Beide systemen bieden meer controle dan de volledig natuurlijke variant, maar ze vereisen wel meer onderhoud en kunnen leiden tot meer temperatuurverlies.

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich systeem D: volledig mechanische ventilatie. Hierbij heb je maximale controle over de toe- en afvoer van lucht, eventueel met warmterecuperatie en akoestische isolatie. Een nadeel is echter het hogere prijskaartje.

Als je van plan bent om te renoveren, is het raadzaam om te controleren of je in aanmerking komt voor een renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Lees hier meer over de voorwaarden voor renovatiepremies voor ramen.

Van klassiek tot onzichtbaar

Afhankelijk van het systeem, heb je verschillende toepassingen. Bij Platteau Ramen kun je drie soorten ventilatiesystemen kiezen:

  • Klassieke kleproosters, in grootte aangepast naargelang de gewenste intensiteit. Meestal in je buitenschrijnwerk zelf ingewerkt – en dus een goeie keuze bij renovaties.
  • Screenvents: een combinatie van zelfregulerende ventilatiekleppen en zonnewering. Mogelijk ook thermisch onderbroken.
  • Invisivents: de naam zegt het zelf: een nagenoeg invisibel, onzichtbaar rooster langs je ramen en deuren. Thermisch onderbroken, zelfregelend en mogelijk ook akoestisch isolerend. Het neusje van de zalm, maar vooral zinvol wanneer er een uitsparing voorzien is.

Welk ventilatiesysteem huis je kunt kiezen? Alles hangt af van jouw situatie. Een nieuwbouwwoning, -appartement of -kantoor geeft je iets meer vrijheid dan een renovatieproject. Je kunt vooraf immers je uitsparingen inplannen. Twijfel je nog wat de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust even contact op met Platteau Ramen. We kijken graag wat we voor jou kunnen betekenen.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.