Contacteer ons Contacteer ons
Superisolerend glas: de investering waard?

De tijd dat je nog met enkel glas wegkwam, is voorbij. Tegenwoordig is goeie isolatie cruciaal voor een gezond binnenklimaat – maar ook voor wie graag zijn energiefacturen tot een minimum beperkt. Superisolerend glas of hoogrendementsglas kan daarbij helpen. Maar wat zijn de voordelen? En is het de investering waard? Een overzicht.

Superfolie

Klassiek dubbel glas is opgebouwd uit twee glasplaten met een spouw. Hoogrendements- of superisolerend glas bestaat uit een isolerende metaalfolie op een van die glasplaten. Die houdt de binnenwarmte beter binnen en laat terwijl de zonnewarmte van buitenaf door. Tussen de glazen zit een isolerend gas. Dat beperkt temperatuurschommelingen tot een mininum.

De befaamde U-waarde

Hoeveel beter isoleert HR-glas dan precies? Hangt ervan af. Er bestaan namelijk verschillende “gradaties”. Over het algemeen isoleert HR-glas zo’n 2 à 3 keer beter dan gewoon dubbel glas.

Dat weet je aan de hand van de U-waarde: de mate waarin je raam warmte doorlaat bij een bepaald temperatuurverschil tussen binnen en buiten.

De U-waarde is gereglementeerd per type gebouw volgens de EPB-eisen. Een nieuwbouwwoning moet bijvoorbeeld aan andere eisen voldoen dan een renovatie van een landbouwbedrijf.

HR-glas versus drievoudige beglazing

De voor- en nadelen van hoogrendementsglas

Is superisolerend glas de investering waard? De prijs van HR-glas varieert van 80 tot 180 m2. Weet ook dat je mogelijk recht hebt op overheidspremies, waarmee je je initiële kosten toch al enigszins kunt drukken.

Voordelen:

  • Stabielere binnentemperatuur: zowel in de zomer als in de winter. Bijgevolg ook een lagere energiefactuur
  • Relatief snel terugverdiend (mogelijks ook recht op premies)
  • Moderne variant is zo goed als onzichtbaar bij goeie plaatsing

Nadelen:

  • Condensatie bij grote temperatuursverschillen, al is dat een teken van de goeie werking van je ramen
  • Iets minder lichtinval

Belangrijke opmerking: HR-glas helpt alleen wanneer de rest van je huis goed geïsoleerd is. Het heeft immers weinig zin om in HR-glas te investeren als je raamkozijnen tocht doorlaten. HR-glas is altijd een en-en-verhaal.

HR-glas of drievoudige beglazing?

Wat met drievoudige beglazing? Dat presteert in veel gevallen nog beter dan dubbele beglazing met HR-folie. Maar dat voel je ook in je portemonnee: driedubbel glas is aanzienlijk duurder. Een kleine meerwaarde, die de investering niet voor iedereen waard is.

Maar: als geluid (lees: lawaai) een probleem is, dan is drievoudig glas zeker het overwegen waard. HR-glas verandert namelijk weinig aan akoestische isolatie van je ramen.

In de meeste gevallen is hoogrendementsglas altijd een goeie keuze. Je bespaart sowieso op energie – en daar pluk je de vruchten van op langere termijn!

Zit je nog met vragen over de voordelen van superisolerend glas of ramen in het algemeen? Neem dan snel contact op met Platteau Ramen voor advies op maat.

Privacy Preferences
Wij gebruiken cookies op deze site om uw gebruikerservaring te verbeteren. Door op ‘Ok, ik aanvaard’ te klikken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden van deze website.